Tarihçemiz

Arkeologlar Derneği, “Türkiye Arkeologlar Derneği” ismiyle 1971’de Ankara’da kurulur.  İlk olarak 12 Mart ardından da 12 Eylül darbelerinde kapatılan dernek 1992’de Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği olarak yeniden açılır ve 2005’te Arkeologlar Derneği adını alır. Ankara’dan bağımsız olarak İstanbul’da da arkeologların örgütlenme deneyimleri olur. Bunun ilk örneği 1976’da  kurulan Müzeciler Derneği’dir. 12 Eylül’den sonra kendini fesheden dernek bir daha açılmaz. 1992’de “Girişimci Arkeologlar” adıyla bir grup arkeolog, meslek odası örgütlenmesi konusunda girişimlerde bulunmak için bir araya gelir. Bugün mesleki haklar ve kültürel varlıkların korunması amacıyla örgütlenen İstanbul ve çevresindeki arkeologlar, Arkeologlar Derneği’nin 1995’te kurulan İstanbul Şubesi çatısı altında mücadelesini sürdürüyor.

Dernek,  Arkeoloji biliminin birikimini yaşam alanlarımıza taşımak için günümüzde çaba gösteriyor. Arkeolojik varlıkların korunmasını bir engel değil yaşamımızı zenginleştiren bir değerler bütünü olarak görüp, gücünün yettiği her yerde tahribatı engellemeye çalışıyor ve toplumsal gündemi kendi değerleri doğrultusunda etkilemeye emek veriyor.