Galatasaray Üniversitesi'nin Yanan Binası İçin Çağrı

Galatasaray Üniversitesi Rektörlüğü ve Galatasaray Eğitim Vakfı’nın çağdaş, evrensel ve bilimsel koruma ilkelerini gözeten yeni bir koruma projesi ile yanan tarihi üniversite binasını kurtarmasını ve bir an önce eğitime kazandırmasını bekliyoruz. Tarihi bina, Galatasaray Üniversitesi tarafından 1992 yılından bu yana kullanılmakta iken 22 Ocak 2013 akşamı çıkan yangın sonucunda enkaza dönmüş ve aradan 2,5 yılı aşkın süre geçmesine karşın, halen yıkıntı halinde
durmaktadır.

Galatasaray Üniversitesi yerleşkesi içinde yer alan Feriye Saraylarından, İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı binası olarak bilinen ve 1871 yılında Sultan Abdülaziz döneminde Mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen söz konusu kültür varlığı, 1930’ da Galatasaray Lisesi’ne verilmiştir. Önceleri ilkokul binası olarak düşünülen yapı; 1968’den itibaren Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanılmış, 1992 yılından bugüne kadar da Galatasaray Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir. Yanan binanın geçmişi, eğitimdeki yeri, semte kazandırdığı kültür ve simge değeri ile ayrı bir önemi bulunmaktadır.

Unutulmamalıdır ki, ortak kültürel mirasın ürünleri olan bu yapılar kurumlara geleceğe aktarılmak üzere emanet edilmiştir. Hukuki altyapısı ne olursa olsun tarihi yapıların sahibi tüm toplumdur. Ortak tarihi değerlerimiz ve ortak kullanım alanlarımızın rantsal dönüşüme tabi tutularak talan edildiği bir ortamda, Galatasaray Üniversitesi’nin tarihi binasının restorasyonunun bugüne kadar yapılmamış olması, geçmiş kötü örneklerden dolayı kamuoyunda kaygılara neden olmakta, “Acaba burası da turistik bir tesise dönüştürülmek üzere mi yakıldı?” sorusunu akıllara getirmektedir.

Söz konusu kültür varlığının, çağdaş bir eğitim yuvasına yakışır bir şekilde, günümüzün evrensel ve bilimsel koruma ilkeleri çerçevesinde, yanan yapının özgün malzemesi ile restore edilmesi, hukukun gereği olarak genel beklentidir. Bu doğrultuda, İstanbul III Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, bu konuda bir kararı olmasına rağmen özgün malzeme yerine betonarme olarak yapılması için ısrar edilmesine, doğal ve kültürel mirasa sahip çıkan yurttaşlar olarak anlam verememekteyiz.

Bizler, kentine, kültürel ve tarihi mirasına sahip çıkan yurttaşlar olarak, Galatasaray Üniversitesi ve Galatasaray Eğitim Vakfı’nı,

• Köklü bir eğitim kurumuna yakışan sorumlulukla özenli davranmaya,
  • Yapıyı, evrensel olarak kabul görmüş bilimsel, çağdaş koruma ilkeleri çerçevesinde ele almaya,
  • Yapının özgün dokusuyla uyumlu malzeme ve teknik kullanımını gözeten, geçmişinden günümüze ulaşabilen izleri koruyan, aynı zamanda yapıyı bilimsel olarak araştıran, inceleyen bir restorasyon projesi ile İstanbul’a ve Galatasaray Üniversitesi’ne yeniden kazandırmak üzere bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz!

29 Eylül 2015

ICOMOS TÜRKİYE