Meslek Odaları Bakırköy'de Yapılan Plan Değişikliğine, “Yeşil Alanı Yok Sayan Bir Talan Projesi” Dedi!

Yaşam Gazetesi - 25 Mayıs 2017

“Mesele sadece akıl hastanesi arazisini değil, kentimizi, tarihi değerlerimizi, yaşam tarzımızı ve haklarımızı savunmaktır” diyerek, yapılan plan değişikliğine karşı çıkan TMMOB Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği, İstanbul Tabibler Odası, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Bakırköylü STK’lar ve vatandaşlarla bir araya geldi. Katılımın yüksek olduğu toplantıda, plan değişikliği ile ilgili bilgi veren TMMOB Mimarlar Odası Trakya Büyükkent Bölge Temsilciliği Başkanı Mimar Mustafa Fazlığolu, bakanlık tarafından yapılan plan değişikliğinin askı süresinin dolduğunu, plan değişikliğine ilişkin davaların açılacağını fakat davaları kazansalar bile, başlayacak çalışmanın önüne geçemeyeceklerini ifade ederek, “Yeşil alanı yok sayan bir talan projesidir bu ve hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.  Planlanan alanın E-5, sahil kenarı ve havaalanı gibi ulaşım aksamında imar rantının yüksek olduğunu ifade eden Fazlıoğlu, alanın öncelikle kent için yeşil alanlarıyla ve tarihi ile çok değerli bir yer olduğunu söyledi.

(...)

KAMU ÖZEL İŞ BİRLİĞİ MODELİ, DEVLETİ ZARARA UĞRATAN BİR SİSTEMDİR!

İstanbul Tabibler Odası adına toplantıya katılan Dr. Vahap Karabulut, şehir hastaneleri yapılaşma söylentilerinin uzun zamandır söz konusu olduğunu, uzun yıllardır da konuyla ilgili tepki verildiğini ve ‘ne oldu ne olacak’ derken, bu gün yaşanan sürecin ayak seslerini aslında çok önceden duyduklarını söyledi. Sağlık hizmeti veren hastane binalarının eskidiğini ve yenilenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Vahap Karabulut, “Bakırköy bizim için değerli ve doğasıyla, tarihiyle önemli bir yer. Burası Şehir Hastanesi olursa doğası bozulur” dedi. Kamu Özel işbirliği ile yapılması planlanan Şehir Hastaneleri’ne Tabibler Odası olarak karşı olduklarının altını çizen Dr Vahap Karabulut, hayata geçirilmesi planlanan inşaat çalışmalarının başlamasının ardından, şu anki hizmetlerin ne olacağına dair bir bilginin de paylaşılmadığını ifade etti. Kamu Özel İş Birliği Modeli’nin devleti zarara uğratan bir sistem olduğunu ve bunu reddettiklerini belirtti. Ülkemiz kaynakları ve genel bütçemizle bir yapılaşmanın gerekli olduğuna inandıklarını ifade etti.

HAVARAY İMAR DURUMUNA GÖRE YÜKSEKLİK 13 KATA KADAR ÇIKABİLİR!

Şehir Plancıları Odası adına toplantıya katılan Oktay Kargül, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan plan değişiklinin çok olumlu ve eski yapısını koruyan bir plan gibi gösterilmeye çalışıldığını, şehir plancıları olarak incelediklerinde plan notlarında ciddi tehlikeler olduğunu söyledi. Çok sıkıntılı olmayan bir değer olarak gösterilen ‘Emsal 1’ değerinin, alanın büyüklüğü hesap edildiğinde kentin yaşam kalitesini bozacağını belirtti. Tescilli ağaçların ve binanın dışındaki tüm alanın imar alanı anlamına geldiğini ifade eden Kargül, havaray imar durumuna göre bina yüksekliklerinin 13 kata kadar çıkabileceğini belirtti. “Planda yeşil alan yok, 15-20 ağacı korumak, yeşil alanı korumak değildir. Yeşil alanlarımız, rantsal tatmini oluşturacak alanlar olmamalı” dedi. Meslek odaları olarak planlara itiraz etseler dahi, mahkemeler sonuçlanana kadar inşaat çalışmalarının devam ettiğini, kazandıktan sonra da 16/9 örneğinde olduğu gibi çok şeyin değişmediğini ve yaklaşık kazanılmış 80-90 davalarının olduğunu söyleyen Kargül, “Kamuoyu ve yerel yönetim çok önemli. Bu sürece kamuoyu ve yerel yönetimle birlikte katkıda bulunmanız gerekiyor” diyerek, toplantıya katılan kalabalıktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ!

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ve Bakırköy Kent Savunması adına toplantıya katılarak Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin tarihi önemini anlatan Arkeolog İlknur Türkoğlu, İstanbul'un en eski ve gelenekli semtlerinden biri olan Bakırköy'ün tarihinin Roma İmparatorluğu'na kadar dayandığını söyledi. Hebdomon adını taşıyan ilçelerinin, Bizans'ın son dönemlerinde ve Osmanlı döneminde de "Makri Köy" (Uzak Köy) adıyla anıldığını, Cumhuriyetin ilanından sonra, yer adları Türkçeleştirilirken ilçenin Bakırköy adını aldığını söyledi. Bir çok tarihi eserin bulunduğu Bakırköy’de Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bahçesinde bulunan Düşünen Adam heykelinin, Başhekim Fahri Celal Göktulga’nın fikriyle, hastanede tedavi gören heykeltıraş Kemal Künmat tarafından yapıldığını; heykelin çenesini yasladığı kolunu da depresyon tedavisi için hastanede yatan yüzbaşı Mehmet Pişdar tarafından tamamlandığı bilgisini veren İlknur Türkoğlu, “Tarihimize sahip çıkmalıyız” dedi. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi hakkında bilgi veren oda temsilcilerinin ardından toplantıya katılan vatandaşlarda kendisini tanıtarak fikir beyan ettiler.

TESCİLLİ AĞAÇLARIN NUMARASI VE TABELASI OLUR!

Toplantıya bireysel olarak katılan Ormancılar Derneği Denetleme Kurulu Üyesi Orman Mühendisi Yüksel Erdoğan, yaptıkları çalışmalarda söz konusu alanda, 17 bin 685 ağaç olduğunu, yaşlarını, boylarını ve özelliklerini tespit ettiklerini söyledi. Yaptıkları çalışmalar sonucu ise, 15 bin 855 ağacın sağlıklı bir durumda olduğu bilgisini de veren Erdoğan, “Tescilli ağacın numarası ve tabelası olur. Alanda yaptığımız çalışmalarda öyle bir ağacın olduğunu görmedik. Biz korunması mutlak ağaçları tespit ettik ve bildirdik” dedi.
Haberin devamı ...